Als specialist in het ontwerpen en realiseren van betonkernactivering en grotere oppervlakte afgiftesystemen, is Thermal Comfort Systems jaarlijks betrokken bij enkele honderden projecten. Zo ook bij de nieuwbouw van Ikea in Zwolle, waarbij aanvankelijk het plan was om de vloerverwarming prefab aan te brengen. Gert Jan Koele, directeur van Thermal Comfort Systems b.v., legt uit waarom dit uiteindelijk toch niet is gebeurd.

Ontwerp

In een vroeg stadium zijn we door Pranger-Rosier Installaties benaderd om mee te denken in het ontwerp en de realisatie van de vloerverwarming  en vloerkoeling op de begane grond en de verdieping, herinnert Gert Jan Koele zich. “Aanvankelijk was het plan om de vloerverwarming prefab te leveren en aan te brengen, mede vanwege de hoge tijdsdruk, de hele klus moest in 6 weken worden geklaard. Het bleek logistiek toch lastig om de vooraf geproduceerde registers op de 1ste verdieping te krijgen. Zodoende is ervoor gekozen de vloerverwarming grotendeels op de traditionele manier aan te brengen. Gelukkig werden wij ook door Pranger- Rosier gekozen als onderaannemer om het project te realiseren, want de nieuwe IKEA winkel ligt letterlijk bij ons in de achtertuin; we hebben onze tanden erin gezet. In de zomer van 2014 zijn we gestart met de uitvoering. In totaal is er zo’n 120.000 strekkende meter buis verwerkt op een vloeroppervlakte van 27.500 m2, samen met circa 380 groepen en 100 verdelers.”

Ervaring

Thermal Comfort Systems heeft veel ervaring opgebouwd met grote projecten, zoals deze IKEA vestiging. “We zijn ooit begonnen met de Gelredome,” zegt Koele trots, “en hebben ook een bijdrage geleverd aan het nieuwe internationaal strafhof ICC in Den Haag (65.000 m2), de JuBi-torens (100.000 m2) ook in Den Haag, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Antonius Ziekenhuis in Utrecht, zo zijn er nog honderden projecten te noemen. Begin november vieren we ons 25-jarig bestaan. Bij de aanvang van projecten onderzoeken we altijd de mogelijkheid van technische optimalisatie en prefab oplossingen, die we volledig voorbereiden in onze productielocatie in Wezep. Dat scheelt behoorlijk veel tijd in montage én in kosten; een medewerker op de bouw is immers duurder dan in de fabriek.”

Dir artikel is verschenen in het Magazine Installatie en Bouw.