Het was eindelijk zover, Koningin Máxima opende dinsdag 5 juni het naar haar genoemde centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Dit deed de koningin niet alleen, maar samen met patiënten.

Het gebouw is speciaal ontworpen voor kinderen en ouders. Er zijn bijvoorbeeld ouder&kind kamers waar de jonge patienten en hun ouders dag en nacht dicht bij elkaar kunnen zijn.  Sinds 2014 verleent het Prinses Máxima Centrum zorg aan kinderen met bepaalde vormen van kanker en sinds 2016 voert het centrum eigen onderzoek uit.

Thermal Comfort Systems heeft om de comfort voor deze groep te waarborgen, een systeem ontwikkeld waarin 36.000 meter PEX leiding, aangestuurd door 32 verdelers, warmte aan en afvoeren op basis van de gewenste temperatuur.

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte op kinderleeftijd. Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Eén op de vier kinderen met kanker overlijdt. Om het sterftecijfer omlaag te krijgen namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum. Het Prinses Máxima Centrum heeft als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Door de integratie van zorg en onderzoek maken meer kinderen met kanker kans op genezing met minder nadelige effecten op latere leeftijd.